dijous, 4 de novembre del 2010
Per a una ciutadania crítica
Una mirada crítica per a una ciutadania crítica.
El passat dimecres, 20 d’octubre al Col•legi de Periodistes de Catalunya es va celebrar una taula rodona amb l’objectiu de reflexionar sobre com educar als alumnes perquè siguin crítics sobre la societat en la qual viuen. Hem d’estar atents a la creixent preponderància dels mitjans de comunicació com a transmissors de models i valors.
Lluís de Nadal (periodista i moderador) va explicar la importància d'alfabetitzar “també mediàticament”. És a dir, de no només hem de fer llegir als escolars literatura, sinó també els mitjans de comunicació com el diari i la publicitat”. Segons va dir, “forma part d'un model educatiu arcaic només analitzar a les aules Madame Bovary, un arquetip del segle XIX, i no el fenomen Belén Esteban, un arquetip del XXI”.
Joan Roura (Periodista de TV3) va participar explicant que és noticia i que no ho és. Les diferents classes de noticies: universals, de proximitat, successos. Si es te en consideració el territori hi ha noticia Internacional centrada en UE, EUA, Orient Mitja i Pròxim Orient, o el més oblidat de tots el Continent Africà.
Periodisme és la interpretació per par del periodista que explica el que succeeix.
Sempre hi ha una manipulació (no en sentit dolent de la paraula) ja que s’ha d’adaptar al mitja, (el temps o/i l’espai, el lloc i el seu enfocament)
Per a Joan Roure, “l’objectivitat no existeix”
És un negoci privat on la noticia és el producte que s’ha de rendibilitzar. Hi ha que explotar l’espectacularitat, la publicitat, etc.
No hem d’oblidar qui fa noticia ( les Agencies, les Empreses de noticies, els treballadors cada vegada més reduïts per la mecanització, etc.)
Els mitjans de titularitat pública persegueixen el missatge polític, per tant, davant d’aquesta situació cal decidir i seleccionar el mitja segons el seu treball periodístic i/o polític.
Que hi ha al darrere? ”Els periodistes acabem sent, d’alguna manera, venedors de notícies”.
És important ensenyar als alumnes que investiguin el mitjà, la informació, els propietaris, la seva ideologia.
Va insistir en que els mitjans de comunicació informen però no formen ja que no és el seu primer objectiu. Tot i que com a ensenyants podem aprofitar aspectes formatius com la infografia, a vegades exhaustiva i amb molt de detall.
Xavier Breil (Professor, autor del material “Per a una ciutadania crítica”)
Va presentar el material en format bloc perquè facilita el llenguatge bidireccional que aporta la web. Es tracte d’un material amb una seqüència didàctica creada per a introduir l’anàlisi dels mitjans de comunicació dins l’àmbit de l’Educació per a la ciutadania. Te deu unitats didàctiques que tracten qüestions com la publicitat, els informatius o la manipulació de les imatges.
http://ciutadaniacritica.wordpress.com/
Francesc-Josep Deó (Coordinador d’AulaMèdia)
Va parlar sobre la ideologia de la tecnologia. Marcada per una certa fascinació tecnològica fins i tot de les administracions, a moltes aules han arribat abans els ordinadors 1x1 que els continguts didàctics en format digital o la formació del professorat que s’ha d’adaptar als nous canvis pedagògics, (i no parlem de les instal•lacions, lentes, insuficients, etc.)
Vivim Il•lusió de la comunicació, per una ideologia qualificada com “tecnofòbica". Davant aquesta situació, es fa necessària una reflexió en profunditat.
Cal que ens qüestionem si amb el fort impacte social que tenen els continguts dels mitjans en el segle XXI el més important és el suport tecnològic, o al contrari el que més importa és l'efecte dels continguts en els nostres alumnes.
Més enllà del coneixement bàsic de les eines informàtiques en el currículum trobem a faltar continguts relacionats amb l'anàlisi dels mitjans de comunicació.
La tecnologia a provocat una concentració i una clonació dels continguts.
Es necessària una consciència mediàtica de la societat front la ideologia dels mitjans de comunicació.
diumenge, 24 d’octubre del 2010
La Comunicación corporativa en una compañía multinacional
La presentació va estar a càrrec de Àngels Garcia Directora de Relacions Institucionals ISM – ESIC Campus Barcelon.
Susana va centrar la conferència amb les aportacions pràctiques a la pròpia Bayer. El repte de comunicació: explicar la seva organització que a nivell internacional ha realitzat una àmplia reorientació de la cartera de negocis concentrant així en tres àrees de negoci amb un alt potencial innovador i de desenvolupament: HealthCare (Salut), CropScience (Agricultura) i MaterialScience (Materials d'alta tecnologia).
També va comentar la manera en que el departament de comunicació desenvolupa estratègies per a explicar als seus clients la seva missió empresarial.
La declaració de principis de Bayer es resumeix en l'eslògan "Bayer: Science For A Better Life" i en la millora continuada dels seus productes. Els coneixements i productes de la companyia contribueixen a diagnosticar malalties, a pal•liar-ne els efectes ja curar-les. Amb ells es pot també millorar la qualitat dels aliments i garantir nutrició suficient per a tota la població mundial. Al mateix temps, es presta una important contribució al desenvolupament de una vida activa en el món modern, com en els àmbits del transport, l'habitatge i el esport.
Els valors del Grup són:
- Voluntat d'èxit
- Passió pels seus grups d'interès
- Integritat, franquesa i honestedat
- Respecte per les persones i la natura
- Sostenibilitat de les nostres accions
La evolució empresarial actualment a avocat a tenir ampliació de mires, ja que comença a incloure dins de les seves estratègies la Responsabilitat Social Empresarial (RSE) dirigida a tots els seus grups de interès.
Un objectiu fonamental de Bayer és recolzar l’èxit del negoci.
Susana va aclarir als assistents, que tot dins de l’organització comunica: els vehicles, la roba del personal, els treballadors, etc. Per a aconseguir-ho planteja la gestió del intangibles, com la pròpia imatge i la marca, fen servir eines com el patrocini, per recolzar la seva reputació.
Per a Bayer, els seus grups de interès són el públic en general, els líders d’opinió, etc. Que són atesos des de les seves publicacions, intranets, web 2.0, notes de premsa i els mitjans de comunicació en general.
L’atenció dels clients al llarg del temps i la confiança, són molt importants; per tant, cal posar interès en com és comunica, però no es pot oblidar la importància de qui ho comunica.
La imatge corporativa està formada pels símbols, el comportament i la comunicació, totes responsabilitats de la companyia. Aquesta imatge arriba als clients, als empleats, a la comunitat de inversors, etc. Per tant, la reputació empresarial es mesura amb la seva oferta laboral, l’entorn empresarial, l’ètica, la investigació i el desenvolupament, la qualitat en la seva gestió en els bons resultats, etc.
El Monitor Empresarial de Reputació Corporativa (MERCO) és un instrument d'avaluació de la reputació similar al que publica Fortune als Estats Units. Des de 1999, Merco s'ocupa de mesurar la reputació de les empreses que operen a Espanya. Deu anys després és un dels monitors de referència al món.
Ver ranking
Per a l’empresa la reputació implica beneficis, ampliar el seu marge, disminuir costos, reclutament dels millors, major lleialtat cap a l’empresa, ingressos estables, menor risc a les crisis, etc.
divendres, 22 d’octubre del 2010
Empresa social, objectiu a comunicar pels departaments de màrqueting i comunicació
divendres, 24 de setembre del 2010
El consumidor i les empreses de telefonia
Mantingui's a l'espera
A Espanya, actualment hi ha prop de 53 milions de contractes de telefonia mòbil, 20 milions de contractes de telefonia fixa i 10 milions de llars amb accés a banda ampla d'internet. Aquest gran volum de clients i d'operacions fa que el sector de la telefonia i internet acapari, amb molta diferència respecte a altres sectors, la majoria de queixes dels consumidors.dimecres, 16 de juny del 2010
Pla de comunicació
Aquest treball ha tractat sobre la investigació de mercat del sector de la joguina per tal de aconsejar a un client sobre la seva imatge d'empresa i comunicació.
Podeu descarregar el document en aquest enllaç.
Requereix Adobe Reader.
diumenge, 13 de juny del 2010
HOY ES MARKETING 2010
Nuevos retos, nuevos tiempos, nuevas oportunidades, és el eslogan con el que se presentó en Barcelona HOY ES MARKETING 2010.
El pasado dia, 26/05/2010 Javier Molina. Profesor y Miembro del Comité y Consejo Asesor de la EdV de Esic demostró una vez más, sus dotes de comunicación para plantear las nuevas tendencias del Marketing y asesoró con buenos consejos a los asistentes.
Aleccionó sobre como el mercado actual se encuentra en pleno cambio, a pesar de la situación de crisis que los mercados están viviendo, es una oportunidad para el crecimiento.
Una máxima, permaneció a lo largo de toda su conferencia:
(Cliente + Innovación = Crecimiento)
Su exposición, "La integración de la estrategia comercial dentro de la estrategia empresarial." no dejó de sorprendernos y con unas buenas dotes de estratega, se refirió a la batalla de Borodino en Rusia, donde Napoleón perdió ante el ejercito del mariscal Kutuzov. Según un estudio, Napoleón estaba tan preocupado del contrario que se olvidó de la situación nefasta en la que se encontraba su propio ejército. En dicho estudio, se proclama "la culpa fue de los piojos". Con esta comparación, Javier aludió a las enfermedades internas de la propia organización, más preocupada por la competencia que por su situación interna.
Con "Últimas tendencias del mercado: Reinventarse o morir". Miguel Gallo. Socio de Daemon Quest, presentó su punto de vista de la nueva estrategia a seguir.
Según Miguel, la empresa debe tener un Plan estratégico basado en el cliente y hacer de la Segmentación una verdadera estrategia para la venta. Los perfiles de los consumidores estan cambiando y hay que aplicar herramientas del campo financiero para a medir al cliente. En su exposición habló de las nuevas Zapatillas Easytone de Reebok que Activan la musculatura de piernas y glúteos. Este producto está pensado para un público que no quiere ir al gimnasio, pero sí quieren tener un cuerpo esbelto.
"En la empresa, todos somos fuerza de ventas". Título de la aportación de Gonzalo Errejón. Director General de ABM Rexel. En su ponencia explicó el por qué de dicho título, ya que más que un encabezado es toda una filosofía de funcionamiento interno de su empresa. En ella todos somos vendedores.
También habló de la visión estratégica de prever las nuevas necesidades de sus clientes para darle un nuevo enfoque al negocio de la distribución.
Rexe es todo un ejemplo de estrategia empresarial aprovechando un cambio cultural para ejercer su operación comercial.
En el negocio de la distribución se tiene que estar al lado del cliente las 24 horas al día, 7 días a la semana y realizar un acercamiento por todos los canales posibles. Nespresso y La Bruja de Oro en Sort, son prueba de ello, concluyó.
Hay que apoyarse en estrategias on-line y buscar nuevos mercados, de entre ellos, los que más juegan. No debemos olvidar que el consumidor es cada vez más eficiente y inteligente. Actualmente, ya hay asociaciones de consumidores que aprovechan las redes sociales para realizar compras a más bajo precio.
La distribución tiene que realizar un cambio de rol, debe casarse con su cliente, ayudarle para acercarse al sector residencial. Su filosofía, "Somos TU fuerza de ventas, te ayudamos a generar negocio." Desde el punto de vista interno, Rexel plantea la IMPLICACIÓN, el estar involucrado en la venta todo su personal, apuestan fuerte en las comisiones "todo o nada". Lo sorprendente de esta experiencia, es que el personal respondió "cuando volvemos a jugar?".
Las nuevas tecnologías estuvieron representadas por Jesús Ángel Pastor. Jefe de Comunicación Relacional y Marketing de Negocios de Telefónica España.
En su conferencia sobre "Cambios en un mercado hipercompetitivo." hizo énfasis en la necesidad de crear lazos emocionales. Con el cliente hay que ser simples y ofrecerle aquello que necesita, sin necesidad de que se vea obligado a conocer la tecnología.
Aconsejó:
"Nada perdura para siempre, lo único constante en el mundo es el cambio
Se debe estar cerca del cliente, ser sencillo, honesto y cómplice del cliente emprendedor".
Hay que compartir. Compartir es más hay que pasar de la campaña de producto a la campaña emocional. Así abrió su intervención Artur Callau i Berenguer. Director de Marketing de Criteria. En "Como implicar a los accionistas en sus propias inversiones: Estrategias de marketing en el sector de las inversiones."
Un producto financiero en los tiempos que corren es difícil de vender, además en España hay muchos decisores con perfiles diferentes, por lo tanto, la estrategia ha de estar encaminada a resolver las siguientes preguntas. ¿Quien es el cliente?, ¿Qué quiere?, para comunicarle que "estamos aquí para ayudarlo"
La crisis financiera ha obligado a realizar una profunda reflexión y orientar la estrategia hacia la construcción de la confianza.
Los pilares se centran en construir emoción, marca, relación y experiencia con la empresa.
El mercado financiero es muy racional, por lo que hay que mejorar la comunicación emocional, hay que hacer énfasis en la creación de marca, valores y notoriedad como atributos fuertes para conseguir resultados y los dividendos que los accionistas esperan
Criteria basa su estrategia en emplear recursos para generar "experiencia" y segmentar a su público diana para actuar en los siguientes puntos:
Informar al principiante mediante un "mini site", comunicar y divulgar conocimiento y formación a través de las oficinas para el accionista, premiar al cliente que confía e involucrarlo en los proyectos de inversión, todo ello bajo el paradigma de la máxima transparencia y compromiso con el inversor.
En el marketing financiero se persiguen resultados, pero no únicamente en términos de rentabilidad financiera, sino como notoriedad de marca y repercusión en los medios, el valor de la marca, la evolución en las cotizaciones, la confianza y la transparencia. En definitiva "utilizar la comunicación emocional para ir un poco más lejos"; en palabras de Artur.
IMAGINARIUM, mucho más que juguetes.
Félix Tena. Fundador y Presidente de Imaginarium inició su ponencia hablando que la crisis actual, como todas, son ciclos y que llegará a su fin, el problema, saber cuando.
Desde sus inicios IMAGINARIUM ha pasado de "correr, pensar y alimentarse a un tiempo", donde los costes era lo prioritario a pensar en los mismos como "apalancamiento" para alcanzar un objetivo de crecimiento a través de un plan de expansión. Exportar, no és "poner banderitas" en el mapa de un mercado conquistado sino, que para exportar de verdad, hay que vivir fuera, "si quieres vender en Francia, debes vivir en Francia".
Su política de tiendas se basa en la certeza de tratarlas como un ser vivo. Nacen, crecen y mueren, se han redefinido las tiendas y se ha planteado el multicanal, para atacar diferentes situaciones de venta. Se ha innovado en nuevos productos y servicios y se ha centrado en el "Equity de marca".
La comunicación se ha realizado de manera trasversal, de manera coherente.
La holística se refiere a la manera de ver las cosas enteras, en su totalidad, en su conjunto, en su complejidad, pues de esta forma se pueden apreciar interacciones, particularidades y procesos que por lo regular no se perciben si se estudian los aspectos que conforman el todo, por separado. Se aprende en la empresa en equipo, se mira la transversalidad de las cosas. En resumen explicó que hay que saber elegir y consolidarlo. Hay que crecer o morir. Los gastos siempre crecen, la competencia, etc, por lo tanto te ves obligado a crecer
La revolución digital está aquí. Cómo las redes sociales y las nuevas pantallas (digitales) pueden cambiar la forma de hacer marketing.
Este título abrió el segundo módulo de HOY ES MARKETING 2010.
Enric Jové. Director General de McCann Erickson Barcelona.
Director del Departamento de Economía y Empresa de ESIC Barcelona. Planeó los cambios más importantes que se están produciendo en el terreno de Internet. "Como el modelo digital ha cambiado la comunicación de las marcas." Enric afirmó que las nuevas herramientas promueven nuevos comportamiento y que la digitalización está llevando a la convergencia y expansión digital de los medios. Ya tenemos diarios, TV y radio en Internet, algunas propuestas muy novedosas y otras a caballo del viejo formato con aspecto digital. Una tendencia que a la larga tiende a desaparecer. Internet se debe ver como una estrategia más integrada en el negocio y en favor de la marca.
Se esta pasando del monologo de las marcas en la "vieja televisión" a la comunicación humana y democrática, donde el consumidor tiene algo que decir, adquiriendo un cambio de rol en la comunicación. "Los usuarios crean marca".
Ya no se navega por Internet, damos forma a Internet, se debe explotar el potencial de la redes sociales en favor de la marca.
Se ha roto el vínculo Marca, Medio, Target y se abre una nueva relación Marca, Target, directamente sin intermediario.
El contenido no es la clave, sino las conversaciones, de qué se habla en Internet, en los nuevos "social media".
Se tiene que pensar de una forma más creativa, sin olvidar el ROI, se debe plantear el retorno de la participación del cliente, (ROC).
Las empresas deben estar allí, deben optar por las redes sociales y generar audiencias. En la actualidad los website son islas y hay que generar el vehiculo que nos transporte entre ellas, para aproximarnos al cliente.
Pasi Lankinen. Gerente de Marketing y Desarrollo de Negocio F.C. Barcelona. Ha participado con "Las redes sociales y las marcas: Caso Facebook F.C Barcelona." Para Pasi, las redes sociales ayudan a generar tráfico, para fidelizar al cliente y poder capitalizarlo después.
En una primera fase se hizo servir Facebook como canal de comunicación haciendo hincapié en la interacción de manera eficiente, fue el vehículo para acercar los fans al club e iniciar la relación.
En un segundo paso, se ha planteado como canal de venta, como valor para los patrocinadores y el posicionamiento de marca. No olvidemos que F.C. Barcelona "es més que un club".
Para aquella empresa que se quiera iniciar debe pensar que se trata de una herramienta y no de un fin en si misma. Con Facebook se puede conseguir si se está por la labor, repercusión mediática, en Youtube, se pueden ver spots del Barça.
Para finalizar el acto se introdujo "Las aplicaciones de smartphones como nueva herramienta de marketing." a cargo de Raimundo Alonso-Cuevilas. Director General de Movibery Madrid.
(Primera compañía española de aplicaciones para Iphone).
Simón Reyes Martínez Córdova. Director General de ESIC. despidió el acto convidando a los asistentes al próximo año en una nueva edición de Hoy es Marketing 2011 y felicitó a todo el equipo de ESIC, las compañías patrocinadoras y a los medios y empresas colaboradoras.
Además te puedes mantener informado, acerca de todos los encuentros Hoy es Marketing que se han celebrado a lo largo de toda la geografía española, a través de su blog hoyesmarketing.esic.es.
Simón Reyes Martínez Córdova. Director General de ESIC. despidió el acto convidando a los asistentes al próximo año en una nueva edición de Hoy es Marketing 2011 y felicitó a todo el equipo de ESIC, las compañías patrocinadoras y a los medios y empresas colaboradoras.
Además te puedes mantener informado, acerca de todos los encuentros Hoy es Marketing que se han celebrado a lo largo de toda la geografía española, a través de su blog hoyesmarketing.esic.es.
dilluns, 8 de març del 2010
A propósito de la crisis. No hay solución.
divendres, 5 de març del 2010
Banding o estudio de marca
diumenge, 14 de febrer del 2010
Ning. La teva pròpia xarxa
diumenge, 24 de gener del 2010
El correu electrònic i el màrqueting
Quin és el seu objectiu?
Posar un missatge actiu a la vista de compradors predisposats.
Quan parlo de missatge actiu em refereixo a que en certa manera els correus tenen "vida" ja que podem interactuar amb ells (entrant als enllaços actius que l'email té).
De totes les eines de màrqueting online l'e-mail màrqueting és l'única que estableix un diàleg bidireccional i ben utilitzat permet no només la retroalimentació contínua amb el client o prospecte sinó que ens ofereix la possibilitat d'arribar a establir una relació de confiança amb els nostres clients o prospectes. Ara bé, aquesta relació ha de fonamentar en el permís, de manera que hem de buscar els mitjans per aconseguir el permís dels nostres clients o prospectes per enviar e-mails i no anar a pràctiques tan poc recomanables com SPAM (tant del tema referent a aconseguir adreces de correu com del SPAM ja parlaré en futurs articles ja que es mereixen un tractament individual).
L'email màrqueting és una eina poderosa?
Sense cap dubte ja que a través de l'email qualsevol empresa pot posar a la vista de clients o prospectes predisposats favorablement davant teu producte o servei, missatges comercials segmentats i personalitzats promocionant els seus productes o serveis.
Així mateix, de totes les eines de màrqueting en línia, l'e-mail màrqueting és la que té els ràtios de resposta (entenent resposta com el entrar en els enllaços que l'email té) o percentatge de clics i de conversió més alts. Si a això hi afegim la circumstància que:
- Permet un diàleg continu amb els clients o prospectes.
- El missatge arriba als seus destinataris en qüestió de minuts o com a molt hores.
- És una eina de màrqueting online molt barata.
- Permet analitzar els resultats de les campanyes de correu electrònic en un parell de dies, tenint una completa informació sobre email oberts, enllaços utilitzats, persones que s'han donat d'alta en els nostres serveis, persones que han comprat, etc, i en funció d'aquests dades prendre les mesures apropiades.
- Permet la utilització de diferents formats (text o html) així el format que en un futur serà tota una revolució: el format multimèdia.
He destacat alguns dels avantatges, les quals no han de ser les més importants ni les úniques, que té la utilització de l'email com a eina de màrqueting.

'II Comparativa del cost de l'ADSL a la Unió Europea' feta per l'Associació de Internautes.
D'aquesta manera, el que un espanyol paga per la seva connexió ADSL ha passat d'estar un 47 per cent per sobre de la mitjana del conjunt de la Unió a gairebé un 51 per cent per sobre, amb el que ha passat del quart preu més car l'any passat al tercer d'aquest any.
En termes absoluts (euros / mes) la situació ha empitjorat, segons l'estudi, que destaca una "petita pujada" al preu del 2,24% en la connexió de Telefónica, el que ha passat a situar com la tercera més cara de la UE - l'any passat va ser la cinquena -.
El preu que cobra Telefónica és el segon més car de la mostra, només a Irlanda paguen més que a Espanya, però per una connexió que té un ample de banda un 17 per cent superior.
L'informe remarca també que si es limita la comparació exclusivament als països de la zona Euro, les dades són encara més "descoratjadors". A més, l'Associació d'Internautes indica que Espanya ha "avançat en l'últim any, però no prou".
Per tot això, l'Associació estima que "és imprescindible crear marcs normatius que promoguin la competència en xarxes i assegurin el servei universal".
Fons de Treball per l'ocupació
La Generalitat rebrà aquest any 430,5 milions d'euros, per desenvolupar polítiques de foment de l'ocupació i la formació d'aturats.
Segons el Departament de Treball, aquesta partida és 1,6 punts superior a la mitjana espanyola i la converteix en la segona comunitat autònoma que rep més fons de la Conferència Sectorial, després d'Andalusia.
Catalunya disposarà de 231,5 milions d'euros per impulsar polítiques de l'ocupació, prop de 153 milions per a la formació d'aturats i 10,2 per a la millora i modernització de la xarxa d'oficines de treball i centres propis de formació.
La Generalitat reforçarà aquest any les mesures destinades als aturats, amb un augment del 41% del pressupost del Departament de Treball.
Aquest augment pressupostari permetrà aquest any contractar 25.000 persones en atur a través dels Plans d'Ocupació Locals anticrisi, una quantitat que triplica l'actual, gràcies a la col.laboració d'entitats locals, ajuntaments i departaments.